30 augustus 2012

Twintigste Woonbeurs wordt extra inspirerend

Extra feestelijk en extra inspirerend wordt de Woonbeurs Amsterdam dit jaar. Want Nederlands grootste woonevent viert z’n 20-jarig jubileum. Maak kans op gratis kaarten!

Dit jaar loopt de beurs van 25 tot en met 30 september. En waar vroeger de stands groot, groter, grootst waren, gaan deelnemers nu steeds slimmer met de standruimte om. “Het product staat centraal en moet ervoor zorgen dat interesse in wonen wordt vertaald naar investeringen,” zegt Ingrid van Schooten, manager van de Woonbeurs.

Veel publiciteit
De consument heeft nog genoeg interesse in wonen. Dat blijkt elk jaar opnieuw bij een rondgang op de beurs. De hallen van de RAI vullen zich jaarlijks aan de vooravond van ‘oktober woonmaand’ met van alles dat met wonen te maken heeft. Voornamelijk Nederlandse bedrijven presenteren nieuwe producten en collecties aan de ongeveer 70.000 bezoekers. En wie als deelnemer aanklopt, mag altijd rekenen op veel publiciteit. Want de Woonbeurs is een event van Sanoma Media Home Deco, met grote woontitels als vtwonen, Eigen Huis & Interieur, 101 Woonideeën, ariadne at Home en More than Classic.

Kwaliteit blijft
Klinkt goed allemaal, maar het probleem is dat de interesse van de consument sinds de crisis minder snel wordt omgezet in koopgedrag. Dat merk je over de gehele linie van de woonbranche. En ook op de Woonbeurs. “Maar,” zegt Ingrid van Schooten, “de markt mag dan zijn gekrompen, dat betekent niet dat de beurs in kwaliteit achteruitgaat. Integendeel. Het DNA van de beurs is niet gewijzigd. Het gaat om een perfecte presentatie van nieuwe producten, om inspiratie, om het laten zien van verschillende stijlen en om het enthousiast maken van klanten.”

Bijzondere dingen
“Ik denk dat het speelveld er door de marktomstandigheden alleen maar interessanter op is geworden,” zegt Van Schooten. “Vergeleken met voorgaande jaren wordt dit een extra inspirerende beurs. Het deelnemersveld laat bijzondere dingen zien.”
Zo toont deelnemer van het eerste uur Quooker een heetwaterkraan die ook het ‘normale’ water laat stromen zodat er op het aanrecht slechts één kraan nodig is. Fabrikant Arco geeft de stoel Frame een speciale prijs ter ere van het beursjubileum. Er zijn bijzondere keukens, tuinmeubelen, vloeren. En voorbeelden van introducties van nieuwe producten te over.

Uniek in de wereld
Het is een uniek event, de Woonbeurs. Met een effectieve formule die je buiten Nederland niet zo gauw zult aantreffen, denkt Van Schooten. “Dat heeft enerzijds te maken met de schaalgrootte van Nederland. Waar je ook vandaan komt, Amsterdam is nooit verder weg van twee uur reizen. Anderzijds heeft het te maken met de propositie van Sanoma Media die we in Nederland hebben. Met de bladen, allemaal van één uitgever, weten we alle stijlen en smaken van de woonconsument in kaart te brengen. Daarmee weten zowel bezoekers als deelnemers wat ze mogen verwachten van de Woonbeurs. Dat zie ik niet zomaar elders in de wereld gebeuren.”

Vakmomenten
Wat is er te doen en te zien op de twintigste Woonbeurs Amsterdam straks? De Woonbeurs Pin wordt uitgereikt aan een bijzondere vakman in de woonbranche. Dit jaar is dat ontwerper Bertjan Pot. Jan des Bouvrie mag voor 20.000 euro spenderen aan een woning van een gelukkige winnaar van een woonwenswedstrijd. Er zijn woonhuizen in de stijl van de verschillende woonbladen. Woonstylisten en architecten geven woonadvies. Dutch Design heeft een prominente plek en er zijn sprekers die in het Woontheater onder meer vertellen over trends. En dat allemaal naast al die nieuwe producten en collecties. Bovendien wordt er dit jaar wordt speciaal voor het vakpubliek en de exposanten iedere dag een vakmoment georganiseerd. Vanaf 1 september kun je je daarvoor inschrijven op woonbeurs.nl/vakmomenten.

Bovenmodaal inkomen
De Woonbeurs doet jaarlijks onderzoek onder bezoekers en exposanten. Daaruit blijkt dat de bezoekers veelal een bovenmodaal inkomen hebben. En ze zijn in ieder geval op een of andere manier met het interieur bezig; er is of wordt verhuisd en/of verbouwd.

Wil je ook naar de jubilerende Woonbeurs Amsterdam? We geven 5 x 2 kaarten weg. Klik hier om kans te maken op 2 kaarten!