15 september 2017

Uitslag Margriet-onderzoek eenzaamheid

Eenzaamheid het grootst onder vrouwen tot 40 jaar

De Week tegen Eenzaamheid, van 21 september tot 1 oktober, is voor Margriet aanleiding om uitgebreid stil te staan bij het onderwerp eenzaamheid. In samenwerking  met onderzoeksbureau Motivaction heeft Margriet onderzoek gedaan onder vrouwen in Nederland. Daaruit blijkt dat eenzaamheid het grootst is onder vrouwen onder de 40 jaar; van hen voelt 47% zich weleens eenzaam.  

Opvallende uitslagen

Het onderzoek laat de volgende conclusies zien:

  • Vrouwen tot 40 jaar voelen zich eenzamer dan vrouwen van boven de 40 (47% versus 30% bij vrouwen van 40 tot 59 en 20% bij vrouwen van 60 jaar en ouder). Eenzaamheidsdeskundige Jeanette Rijks: “Levensveranderingen hebben grote invloed op het gevoel van eenzaamheid. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de grootste groep ‘eenzamen’ zich tussen mensen in de leeftijd 25-40 bevindt. Zij maken grote veranderingen door zoals een verhuizing, een echtscheiding of de geboorte van een kind, waardoor hun sociale netwerk anders wordt.”
  • 32% vindt het moeilijk om nieuwe vriendschappen te sluiten.
  • 33% zou meer contact willen hebben met vriendinnen.
  • 13% vindt virtueel contact net zo belangrijk als reallifecontact.

Hoofdredacteur Leontine van den Bos: “Zo’n Week tegen Eenzaamheid zou niet nodig moeten zijn. Maar dat is het wel; eenzaamheid is hard op weg volksziekte nummer 1 in Nederland te worden. Een verschrikkelijke ontwikkeling. Margriet draagt graag bij aan het verminderen van eenzaamheid in onze maatschappij. Daarom lanceerden we eerder dit jaar als eerste in Nederland een online platform waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten, Margriet Vriendinnen. Het platform heeft inmiddels al 5000 leden die met elkaar allerlei activiteiten ondernemen.”

Aandacht in Margriet  

In editie 39 besteedt Margriet veel aandacht aan de uitkomsten van het onderzoek. Vier vrouwen vertellen openhartig waarom ze zich eenzaam voelen. Daarnaast komt aan de orde wat je zelf kunt doen tegen eenzaamheid en hoe je eenzaamheid bij anderen kunt verlichten. Deskundigen geven tips en adviezen.

Margriet 39 met o.a. de uitslag van het onderzoek over eenzaamheid ligt vanaf 14 september in de winkel.