4 januari 2016

Verweggistan met afstand leukste woord uit Duckstad

Met 35 procent van de stemmen is ‘Verweggistan’ verkozen tot het allerleukste woord uit Donald Duck Weekblad. Van 10 december tot 1 januari kon gestemd worden op het leukste woord uit Duckstad op DonaldDuck.nl. De afgelopen maand werd massaal gereageerd via social media, radio, kranten en tv-programma’s op de woorden uit Duckstad. Er werden ruim 5500 stemmen uitgebracht. 

Nummer twee en drie van de verkiezing zijn ‘schorriemorrie’ en ‘stoethaspel’. Verweggistan bleek verreweg het leukste woord. Heel bijzonder, omdat dit een woord is dat echt ontstaan is in Duckstad. Hoofdredacteur Joan Lommen: “Verweggistan is een fictief land, ergens ver weg. Een land dat tot de verbeelding spreekt en waar alles mogelijk is. In de jaren ’70 is het op de redactie verzonnen. Sommigen denken dat het in het Midden-Oosten ligt, anderen houden het op Centraal-Azië. Maar het ligt ten oosten van Achteraffië en ten noorden van Obscurië”. 

Donald Duck springt in de bres voor de Nederlandse taal 

In de parallelle wereld van Duckstad is taal net zo belangrijk als in de echte wereld, alleen net wat leuker. Zelfs ‘scheldwoorden’ zijn sympathieker met voorbeelden als ‘Schorriemorrie’, ‘Vlegel!’ en ‘Ben je helemaal besuikerd of belatafeld!’. Met de speciale Groot Ducktee editie van 10 december 2015 werd het startschot gegeven voor de Duckse woordverkiezing. 

Hoofdredacteur Joan Lommen geeft aan: “We zijn aangenaam verrast door het animo voor deze verkiezing. Deze zogenaamde vergeetwoorden leven duidelijk onder de lezers en we zullen deze woorden dan ook in Donald Duck blijven gebruiken. Totdat het woord ‘Vergeetwoord’ zelf een vergeten woord is.”