8 mei 2013

Vintage en vrouwelijk – de eerste indrukken uit Milaan

De nieuwe redactiechefs van Eigen Huis & Interieur en More Than Classic, Anita Bijlsma en Rachel Lancashire, gingen voor het eerst mee naar de internationale meubelbeurs Salone del Mobile in Milaan. Ze renden van de ene naar de andere verrassing. Een korte impressie van hun inspirerende week.

“Vooraf waren we al behoorlijk lekker gemaakt door de PR-dame van Moooi over hun plannen voor Milaan. Anders zou het zijn, spannend en verrassend, dus vol verwachting togen we naar Via Savona. Laura van Moooi had geen woord te veel gezegd: de complete collectie (én de nieuwe ontwerpen uiteraard) werd op een totaal nieuwe manier neergezet.

Wanders had voor de presentatie zijn uiterste best gedaan om Erwin Olaf (die aanvankelijk weigerde) over te halen zijn foto’s als ‘decor’ te mogen gebruiken. Wát een kracht straalde daarvan uit; van die combinatie van Olafs beelden en de collectie van Moooi. Prachtig!

            
Anita Bijlsma                                        Rachel Lancashire

Subtiel & voluit: kleur
We zagen kleurverlopen en tegenstellingen, vergrijsde tinten maar ook veel blauw, groen, okergeel, taupe en heel veel pastellen. Ging Linteloo vorig jaar nog voor knaloranje, hun presentatie was dit keer in krachtig lichtblauw. Flexform deed veel leverkleur en oudroze. Bij Moroso was het vooral licht en volop zomer. Bij Minotti vielen de prachtige dessins bij ons erg in de smaak. Ook zagen we veel hoogglans gelakt hout. 

Het nieuwe recht is rond
Wat heel erg opviel, was dat er veel ronde, ovale en afgeronde vormen worden gebruikt. Flexform, bijvoorbeeld, liet veel zachte lijnen en ronde hoeken zien. Bekleding was vaak aaibaar, fluweel en leer en met een hoogwaardige afwerking. We zagen veel licht en gebogen hout, vaak met een kleuraccent en ook rotan en riet (geweven zittingen bij Moroso, bijvoorbeeld), vaak met een midcentury vintage-gevoel. Verder werden er veel materialen gecombineerd, zoals koper in geel of rood met – het mag weer – marmer. En ook opvallend: de weelderige kamerplant uit de jaren ‘70 is terug; grote weelderige groene bladeren voor een heuse huisjungle. Niet eentje, maar een hele expositie van verschillende soort. Veel groen, geen bloem.

De NoseJob
Op de woensdag van de Salone presenteerden Lensvelt en Studio Job hun nieuwe samenwerking: een serie kasten, lampen en tafels – wit met een gouden neusje – met de titel ‘My Nose My Stekkerdoos’. EH&I was ook uitgenodigd. Erg geslaagd, niet alleen vanwege de mooie ontwerpen en de prachtige locatie maar ook omdat iedereen uit de Dutch designwereld was gekomen: Ineke Hans, Forma Fantasma, Floris Hovers, Bertjan Pot, Scholten & Baijings, Edward van Vliet, Richard Hutten en nog veel meer klinkende namen waren van de partij. We hebben elke minuut genoten, dus volgend jaar weer!”

Meer informatie over Eigen Huis & Interieur.