7 maart 2012

Viva start actie Meer Poen, Gewoon Doen

Met de actie Meer Poen, Gewoon Doen roept Viva alle vrouwen van Nederland op om op Internationale Vrouwendag meer salaris te vragen. Op radiostation Q-music kunnen vrouwen de hele donderdag 8 maart hun mening geven over hun beloning. Want ook al studeren vrouwen sneller af dan mannen en zijn ze vaker hoger opgeleid, er valt nog genoeg te bevechten. Ook op Twitter kan iedereen meepraten, via #VivaQAngels.Meer salaris? Flexibele werktijden? Goedkopere kinderopvang? Hoe kun je daar het beste over onderhandelen? Viva en radiostation Q-Music zijn op 8 maart, Internationale Vrouwendag, benieuwd naar de mening van vrouwen. Iedereen kan er ook over meepraten op twitter via #VivaQAngels. Het doel is een online podium te creeren waar vrouwen met al hun vragen en opmerkingen rond vrouwenkwesties terecht kunnen.


De hele dag vrouwendjs


Op 8 maart nemen djs Kristel van Eijk, Eva Koreman en Patricia van Liemt de programmering van Q-Music over en vragen de hele dag aandacht voor vrouwenrechten. Viva sluit zich daarbij aan met de actie Meer Poen, Gewoon Doen. Vrouwen die op donderdag 8 maart meer loon durven te vragen en een foto met zichzelf en hun leidinggevende twitteren o.v.v #VivaQAngels maken kans op een leren tas van Cowboys Bag.


Facts & Figures NL vrouwen


19% van de vrouwen bezet een toppositie. Daarmee bungelen we helemaal onderaan in Europa. En staan we bijna gelijk aan de Verenigde Arabische Emiraten waar 17% een topfunctie heeft.

Vrouwen verdienden in 2009 zon 80% van het bruto uurloon van mannen. In het buitenland hebben de vrouwen het iets beter voor elkaar: Daar is het gemiddeld 83%.

Vrouwen studeren sneller af dan mannen. Ook zijn er uberhaupt meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen.

Hoogopgeleide vrouwen vinden sneller werk dan mannen, maar het startsalaris is wel lager dan dat van de mannelijke collegas.

Gemiddeld zijn vrouwen de afgelopen jaren 1 uur meer gaan werken door de verbeterde kinderopvang. Gevreesd wordt dat dat nu weer minder wordt door alle bezuinigen.

Op Denemarken na werken in Nederland de meeste vrouwen van Europa. Het gaat dan om minstens 1 uur arbeid in de week.

Bijna driekwart van de Nederlandse vrouwen werkt deeltijd. In de rest van Europa is dit gemiddeld 41% en in Amerika 16%.

In 2009 had 87% van de vrouwen in Nederland een eigen inkomen. Gemiddeld was dit 20.000 euro per jaar.

Surinaamse vrouwen zijn vaker economisch onafhankelijk dan autochtone vrouwen.

(bron: Mercer, CBS Emancipatiemonitor 2010)