23 mei 2012

VIVA zegt Ja en sluit donorformulier bij

VIVA heeft in de editie van deze week een donorformulier bijgesloten. Zo hoopt het vrouwenweekblad dat veel lezers zich als donor registreren. Deze week vragen de samenwerkende partijen extra aandacht voor hun campagne over orgaandonatie: Nederland zegt Ja.

Nog altijd overlijden er mensen die gered hadden kunnen worden met een transplantatie. En nog altijd zijn er te weinig donoren. In VIVA staan deze week drie interviews met ontvangers en hun gevers. Zo gaf Millicent haar man Jeroen een nier. Millicent: Dat we een match waren, is heel uniek. Ook Natasja doneerde een nier, aan haar zus Annemiek. Annemiek: Mijn arts zei: Als je niets onderneemt, ga je dood. Ik keek hem vragend aan. Hoe kon ik mijn zus vragen een nier af te staan? Dat was vreselijk moeilijk, maar uiteindelijk was het wel het mooiste cadeau dat ik kon krijgen.


In het hart


Jossine Modderman, adjunct-hoofdredacteur van VIVA: Bij het lezen van de drie interviews dacht ik: we moeten iets concreets doen. Iets wat hout snijdt. Deze mensen hadden de mogelijkheid om een nier van een bekende te ontvangen, van iemand die bij leven doneert. Als je een nieuw hart of nieuwe longen nodig hebt, gaat dat niet. Dan moet je wachten tot een orgaan van een overleden donor beschikbaar is. Aangezien ik zelf al jaren geleden mijn keuze heb aangegeven, leek het me wel zo aardig om het lezers die overwegen zich te registeren makkelijker te maken. Waarom niet gewoon een formulier bijsluiten? We hebben contact gezocht met de Nederlandse Transplantatie Stichting, een van de partners van de Nederland zegt Ja-campagne, en dat resulteerde in een donorformulier in het hart van elke VIVA.

Janine van Trierum namens de Nederland zegt Ja-campagne: We waren meteen enthousiast over het voorstel. Het is een unieke actie. VIVA bereikt enorm veel betrokken, jonge vrouwen, dus we ondersteunen dit van harte.


Op VIVA.nl


Ook online kan iedereen zich via VIVA registreren met een speciaal donorformulier. Op VIVA.nl kunnen geinteresseerden direct beslissen: ja of nee. Modderman: Als VIVA een echte vrouw zou zijn, zou ze volmondig ja zeggen. VIVA 22 ligt vanaf woensdag 23 mei in de winkel.