17 september 2012

Winnaar Libelle’s Gouden Weegschaal bekend

Voor de achtste keer reikt Libelle een medische prijs uit aan iemand met bijzondere verdiensten in de zorg, dit jaar aan de beste diëtist van Nederland. Rianne van Lieshout, werkzaam bij het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, ontving de meeste stemmen van de lezers. Woensdag 19 september a.s. neemt zij de Gouden Weegschaal in ontvangst tijdens de Dag van de Diëtist in Utrecht.

“Met Libelle’s medische award laten wij ieder jaar zien hoe enorm gezondheid leeft bij onze lezers”, aldus Maureen Belderink van Libelle. “De prijs is bestemd voor een bijzonder persoon of bijzondere instelling in de zorg waarvan onze lezers vinden dat hij of zij onderscheidend is. Daarbij kijken we vooral naar gebieden waar veel vrouwen mee te maken krijgen.” Na de gynaecoloog (Gouden Eendebek), huisarts (Gouden Stethoscoop), mamapoli (Gouden Borstbeeld), psycholoog (Gouden Divan), verpleegkundige (Gouden Croc), cardioloog (Gouden Hart) en verloskundige (Gouden Ooievaar) is dit jaar de diëtist aan de beurt. Maureen Belderink: “Op libelle.nl werd de afgelopen weken enthousiast gestemd en gereageerd op de drie genomineerde diëtisten. Het was al heel snel duidelijk dat dit onderwerp ontzettend leeft.”

Afdeling Oncologie
Winnares Rianne van Lieshout (33) werd genomineerd vanwege haar bijzondere aandacht voor (ex-)borstkankerpatiënten en voeding. “Ik werk in het Máxima Medisch Centrum als diëtist op de afdeling Oncologie. Hier begeleid ik mensen met kanker die in het ziekenhuis worden opgenomen of chemotherapie krijgen en daardoor moeilijk kunnen eten. Ik help ze om zo min mogelijk af te vallen, zodat ze de behandelingen beter kunnen doorstaan. Ook help ik (ex-)borstkankerpatiënten die tijdens hun ziekte juist zijn aangekomen om die extra kilo’s weer kwijt te raken.” Over de noodzaak daarvan zegt ze: “Kanker en chemotherapie worden vaak geassocieerd met slecht eten, vermagering en ondervoeding. Patiënten die tijdens hun ziekte zwaarder werden, kwamen daardoor niet bij een diëtist terecht. Tegenwoordig weten we dat gewichtstoename bij borstkanker helemaal niet altijd positief is. Sterker; veel vrouwen zitten er enorm mee dat ze aankomen.” Dat Rianne Libelle’s medische award won ziet ze als een enorme aanmoediging om door te gaan. “Er is veel onderzoek nodig om alle stukjes op de goede plek te krijgen. Dit jaar start een groot onderzoek vanuit de universiteit van Wageningen. Het Máxima Medisch Centrum en ikzelf werken hieraan mee. Ik ben hier heel erg blij mee, want dit onderzoek helpt weer bij het vinden van de oplossing.” Naast Rianne werden sportdiëtiste Judith Schelling (mijnvoedings-coach.nl) en jongerendiëtist Patricia Ploeger (gezondaanbod.nl) genomineerd. In totaal werd bijna 5000 keer op de diëtistes gestemd op Libelle.nl.

Dag van de Diëtist
Ook de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten (NVVD) was enthousiast over de Gouden Weegschaal en werkte daarom samen met Libelle. Directeur Anja Evers: “Het is leuk dat met de verkiezing van de beste diëtist van Nederland het vak van de diëtist van verschillende kanten wordt belicht. Het laat zien dat het een boeiend beroep is en dat er kanjers van diëtisten zijn.” De Gouden Weegschaal wordt woensdag 19 september om 16.00 uur uitgereikt tijdens de internationale conferentie over diëtetiek in kookstudio SMAAK te Utrecht.

Eerdere Medische Awards
Eerdere winnaars van Libelle’s Medische Award waren tot nu toe: Bert Alberda (beste gynaecoloog, 2005), Sylvie Lo Fo Wong (beste huisarts, 2006), Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (beste mammapoli, 2007), Aly van Geleuken (beste psycholoog, 2008), Sandra Dijkstra en Willie van den Berg (beste verpleegkundigen, 2009), Angela Maas (beste cardioloog, 2010) en Rebekka Visser (beste verloskundige). Op www.libelle.nl/medische-award kunnen lezers van Libelle een suggestie achterlaten voor 2013. Hier is ook meer informatie en foto’s van de uitreiking van de Gouden Weegschaal 2012 te vinden.